tirsdag 29. mai 2012

Interkulturelt museum

Inte långt från mig ligger interkulturelt museum.

"Intercultural Museum is a museum that works to heighten the understanding of, and respect for, cultural diversity. The museum collects, documents and communicates knowledge focusing on immigration history and cultural changes in Norwegian society. "

Det finns en hel del pakistanier i Norge och många av dem är sikher. Vet inte mycket om sikhism, för att uttrycka mig milt. Mycket info att ta in men jag la mest märke till sista stycket :-)
Man har en bok som man läser ur, den har ett egen altare, och gurus som är visa uttolkare av religionen. Så när Mike Meyers spelade i The Love Guru så spelade han Sikh. Det gäller att hänga upp halvtrist info på roligare info :-)
Den här känner trogna läsare igen, jag smög ju runt den och låtsades oberörd i höstas, inte så lätt, den ligger i en återvändsgränd...
En pytteliten synagoga hade de byggt, komplett med Tora-rulle.
Jag vet inte om man borde ha satt på sig en av kipporna, jag nöjde mig med att fingra på en och ta kort.
Efter 22 juli, precis efter bomben och massakern, innan man visste vad som hänt, trodde alla att det var en muslim:
Många norrmän tycker det är pinsamt och skäms för att de genast trodde det var en muslim. Det tycker jag är att ta i. Terrordåden i New York, London, Madrid och Stockholm gör väl att det snarare kan ses som en rimlig sannolikhetsbedömning. Haakon mäklade i alla fall fred i strumplästen i en moské i Oslo :-)
Förresten, ser ni namnet i ingressen? Mircea Eliade, vår bekantskap från bokklubben! :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar